TT Micro AS - med teft for nisjer!

TT Micro AS er antagelig mest kjent for sine radioer, men ved nærmere øyesyn kan selskapet skilte med et stort og variert produktspekter.   

TT Micro AS hadde sin spede start i 2001, forteller eier Tom Vedvik.  – Selskapet startet med distribusjon av promilletestere. På den tiden kom lovendringen hvor promillegrensen ble senket fra 0,5 til 0,2, og naturlig nok økte etterspørselen av slike produkter. Jeg vil påstå at dette er et godt eksempel på kjernen i det vi driver med, nemlig nisjeprodukter hvor det finnes få eller ingen andre tilbydere på markedet. Vi er forresten fremdeles markedsleder på slike testere, legger Vedvik til med et smil.

Fra enmannsforetak til satsning

De første årene var TT Micro AS et enmannsforetak. – Det ble litt stebarnlig behandlet en periode, medgir Vedvik. Jeg var involvert i andre ting og hadde ikke full fokus. I 2005 bestemte jeg meg for å gjøre en restart og få inn flere produkter.  Nok en gang skulle ny lovgivning være toneangivende for videre satsning. – Den nye loven om bruk av handsfree i bil åpnet dører, erindrer Vedvik. Vi fikk agentur på Supertooth og solgte i stort volum. Nå er det markedet litt over, men vi hadde gode salgstall i ca 10 år.

 


Internettradio

På en messe i 2006 fikk TT Micro AS inspirasjon til deres neste storsatsning – radio med internett, DAB og FM.  – Allerede på den tiden var usikkerheten rundt FM og DAB et tema. Internett derimot visste vi alltid ville være der, så vi så dette som et smart satsningsområde.


Merket Pinell ble lansert i 2007. Radioen har fått navnet etter en øy i Karibien Tom og kona besøkte på bryllupsreise. – Pinell Supersound ble Norges mest solgte bordradio, forteller Tom stolt. De ansatte en egen industridesigner for å få det riktige designet. Lang batteritid tror han også bidro til suksessen. – Nå kommer en ny generasjon Pinell-radioer, kan Vedvik avsløre. De nye modellene Supersound 301, 501 og 701 blir de første lansert siden 2013.

 

Mobilutstyr, DAB og nye satsningsområder

I 2006 startet TT Micro AS med distribusjon av Cellularline mobil- utstyr. – Dette området har vokst betraktelige, forteller Tom. I starten tilbød vi bare ladere. Nå har vi 400-500 produkter og omtrent 4000 forhandlere med distribusjon i hele Skandinavia.


TT Micro AS har også vært markedsleder på DAB i bil lenge. Merket Tiny Audio C5 er et biladapter mange kjenner til. – Vi har hele tiden hatt stor tro på DAB, forklarer Tom. Vi startet utviklingen av adapter til bil i 2012 og fikk det i salg fra 2013. Så langt har vi levert over 400.000 slike adaptere til bil, 80 % av dette  i 2017. Dette tror vi vil fortsette. Også her er distribusjonen skandinavisk.


Siste tilskudd på treet er en fersk avtale med verdens største leverandør av briller, FGX International. – De leverer rundt 20 millioner par i året, og vi er godt fornøyd med å få en bit av det, medgir Vedvik tilfreds. En avtale med Circle K om distribusjon av disse produktene fra Q1 2019 er allerede på plass.


Nisjesatsning gir vekst

I dag teller TT Micro AS 17 ansatte. I tillegg har de 4 salgsagenter som dekker hele landet. Omsetningen i 2017 var på imponerende 276 millioner.

– Vi ser veldig lyst på fremtiden, sier Tom Vedvik med et bredt smil. Vi har hele tiden hatt fokus på å finne nisjer i markedet, og prøver ikke å gå på det alle andre satser på. Dette har fungert fint for oss.  På spørsmål om hvor veien går videre, holder Vedvik kortene tett til brystet. – Vi har spennende ting på gang, svarer han hemmelighetsfullt.

 

Vokser med Multicase

Og med vekst som overordnet ambisjon er innkjøpssjef Jan Arild Daleng klar i sin sak – uten et godt forretningssystem ville de aldri vært der de er i dag. – Vi startet med Multicase i 2011. Frem til det hadde vi brukt Mamut, men den løsningen hadde vi vokst ut av. Multicase har hjulpet oss fra 50 millioner til nærmere 280 millioner på få år.


Dette var forøvrig ikke Dalengs første møte med systemet. – Multicase har på mange måter forfulgt meg siden tidlig 2000-tallet, humrer han. Jeg har jobbet i bedrifter tidligere som benyttet systemet og kjente mange av funksjonene og kvalitetene fra før.
 

 
Håndtering av kjedeavtaler

For TT Micro AS har spesielt håndtering av kjedeavtaler og rabattering vært sentrale områder som krever god kontroll.


– Multicase løser dette på en utmerket måte og vi har god oversikt. Det tidligere systemet håndterte ikke kjedestyringen og det var vanskelig med prising, noe som resulterte i mye manuell jobb. Dette er hodebry vi nå er kvitt.  I tillegg må jeg også innrømme at jeg virkelig verdsetter rapporteringsverktøyet, legger Daleng til. Å få på plass et forretningssystem hvor rapporter er lett tilgjengelig var veldig avgjørende for oss.
 

 

Forretningssystem og nettbutikk i ett

TT Micro AS bruker både forretningssystemet og nettbutikkløsningen til Multicase. – Det at Multicase har nettbutikken sømløst integrert i systemet var veldig avgjørende for oss, forteller Jan Arild. Vi er en salgsorganisasjon så det var viktig å velge en løsning vi enkelt kan håndtere inhouse. Dette fant vi i Multicase.


Selskapet har også startet opp i Sverige. – Med Multicase så var det en enkel sak rent praktisk å få både forretningssystem og nettbutikk opp å gå mot nytt land. Det er en stor styrke at systemet lett lar seg skalere for selskaper i vekst og ekspansjon. Med Multicase har vi et verktøy vi kan vokse uendelig med.

Sparer tid med selgerløsning

Med 4 salgsagenter på veien trekker også Daleng frem den webbaserte selgerløsningen som en funksjon han verdsetter høyt. – Det er ingen tvil om at denne har lettet jobben for selgerne våre. Det er mye enklere å få det inn på web enn å styre rundt med innlogging i forretningssystemet via VPN eller manuelle ordre som må punches i etterkant.


 Smidige integrasjoner mot tredjeparter

Selv om Multicase har mye, så har de selvsagt ikke alt. – Multicase har gode integrasjoner med de tredjepartsaktørene vi trenger. Prosessene med å koble seg opp mot disse har gått så godt som smertefritt, erindrer Daleng.


Ofte er integrasjonsprosjekter tidkrevende og komplekse, men med Multicase kom de til dekket bord med gjennomprøvde løsninger. Eksempelvis har TT Micro AS lager i Norge noe som gjør Consignor til en viktig partner. – I Multicase er koblingen til Consignor godt integrert i løsningen og letter dermed hverdagen vår betraktelig.


 
Lærerikt kundeseminar

– Jeg må også få lovprise kundeseminaret, legger Jan Arild til. Jeg setter stor pris på dette arrangementet. Ikke minst byr det på verdifull faglig påfyll, men vi treffer også andre brukere av systemet. Det er mye å lære på tvers av bedriftsgrenser.


På spørsmål om han avslutningsvis har noen tips til selskaper som vurderer å byttet forretningssystem mener Daleng at det er viktig å velge en aktør som tar vare på kjerneprosessene i det man driver med. – På samme måte som oss har også Multicase funnet sin nisje. Dette er et system som tar varehandelsbransjen på alvor og forstår prosessene og kompleksiteten dette medfører. Selger du varer skal du skru mye for å få til det samme med andre systemer, og det vil koste deg mer, både i tid og penger, avslutter han med et smil.

 Med Multicase var det enkelt å utvide mot nytt land.

Det er en stor styrke at systemet lar seg skalere for selskaper i vekst.

 

Referanser