Referanser - Multicase Norge AS

Aclima vokste mens verden stanset

Written by Morten Fadum | May 5, 2025 6:54:27 AM

Det var mars 2020. Stian Killingstad hos Aclima sto klar til å sende ut sommervarer for 40 millioner kroner. Så kom Erna på TV. Norge stengte ned. Butikkene lukket dørene, ordrene stoppet opp, og hele verdikjeden frøs til is.

Fem år senere sitter han i det samme kontorbygget – men i en helt annen hverdag. Aclima var ett av de selskapene som fikk vind i seilene da verden stengte ned. Selskapet så mulighetene i den rådende usikkerheten, og ullspesialisten fra Krødsherad tok kvantesprang.

– Da samfunnet åpnet seg opp rundt sommerferien i 2020, ble vi nærmest nedringt av kunder som plutselig ville ha alt. Og det fikk de. Siden da har det stort sett vært fullt trøkk, sier Stian, og smiler. 

Dette er en oppfølger til vår forrige historie om Aclima, som ble skrevet to dager før samfunnet ble stengt ned i mars 2020. 



Da alt snudde

Nordmenn har alltid vært glade i friluft. Det er ikke uten grunn at metaforen «nordmenn er født med ski på beina» har blitt en klisjé. Men sommeren 2020 var sesongen hvor hele verden fikk på seg turskoene. 

Friluftslivet ble det nye fellesskapet. Mens andre bransjer slet, ble turutstyr selve symbolet på frihet og trygghet. Mange innså også at kvalitet lønner seg. Det passet Aclima perfekt.

Fra 2019 til 2023 økte salgsinntektene fra 119 millioner kroner til 352 millioner. Mye av veksten attribueres til et jevnt og målrettet arbeid over mange år, som gjorde det mulig for dem å være i posisjon til å utnytte mulighetene i «den nye normalen».

– Outdoor har vært en soleklar vinner, og vi har vokst jevnt og trutt hele veien. Folk fikk smaken på marka – og den smaken har hengt igjen, forteller Stian.

Store avtaler, stor effekt

Så kom gjennombruddet på et nytt nivå. Aclima signerte en omfattende avtale med Nordic Combat Uniform (NCU) – et samarbeid mellom forsvarene i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Avtalen, verdt flere hundre millioner kroner, innebærer levering av ullundertøy og tekniske plagg over flere år.

– Der fikk vi igjen for å ha jobbet langsiktig mot det offentlige. Når muligheten først kom, var vi klare. Å ha flere bein å stå på er en stor fordel for oss, forteller han. 



Europa på egen hånd

Midt i denne utviklingen ble Aclima kjøpt opp av svenske Open Air Group – et konsern med flere kjente merkevarer innen outdoor og taktisk bekledning.

– Vi er fortsatt en familiebedrift i sjela, men nå har vi bedre ryggrad til å satse stort. Og det trengs. Markedene og handelsmønstre forandrer seg, sier han.

Aclima har ikke bare møtt økt etterspørsel og inngått nye storavtaler de siste årene. De har også endret retning på deler av den internasjonale satsingen. 

Blant annet tok selskapet tilbake kontrollen over distribusjonen i Danmark og lanserte en DTC-løsning (direct-to-consumer) for det europeiske markedet. Det krevde raske grep – og støtte fra teknologi.

– Vi gikk for EU-modulen fra Multicase, og hadde den oppe og i drift på under en måned. Det gjorde at vi kunne komme i gang med salget i Europa umiddelbart. Avkastningen på den investeringen har vært god, for å si det sånn, presiserer han.

10 år med Multicase

Vi har fått være med Aclima på reisen i ti år. Stian forteller at han setter stor pris på styrkene i Multicase, og nevner områder som logistikk, vareallokering og varedata – i tillegg til at vi er en lokal norsk aktør.

– I september 2015 satt vi og skulle overføre data inn i Multicase, og det var en gledens dag, forteller Stian Killingstad.


Ønsker å inspirere folk til å bruke mer tid i naturen

Samtidig er det viktig for selskapet at veksten skjer på riktige premisser. Hos Aclima går vekst og verdier hånd i hånd. Med full sporbarhet på ull, produksjon i Europa og tydelige bærekraftsmål, har de rigget seg for fremtiden.

– Vi jobber for å kunne ta tilbake brukte plagg og resirkulere dem i fremtiden. Allerede i dag gjenvinner vi stoffrester – men vi vil lenger. Grønn produksjon er ikke en trend for oss, det er et ansvar, forteller Lars Eivind Johansen, tredjegenerasjon Johansen, etter Eivind som grunnla bedriften i 1939. 

Målet er å hente tilbake plagg som har vært ute i naturen, og gi dem nytt liv. Og naturen står sentralt i alt Aclima gjør.

– Vi vil inspirere folk til å bruke mer tid ute, og det kommer vi til å fokusere mye på i all uoverskuelig fremtid. Det er det som driver oss fremover, sier Lars Eivind. 

Reisen har såvidt begynt

Etter fem år med kontinuerlig vekst, er ikke Aclima i mål – de er midt i reisen. Nå handler det om å rigge seg for å takle mer, og gjøre det enda bedre.

– Vi skal utvide produksjonskapasiteten i Europa og satse mer på både merkevarebygging og produktutvikling. Vi har fått på plass mange flinke folk, og jobber med å styrke laget enda mer. Og ikke minst: vi skal være tett på kundene våre – både i sportsmarkedet og i det offentlige, sier Lars Eivind.

Det handler ikke bare om større volum, men om å gjøre veksten bærekraftig, menneskelig og langsiktig.

– Det handler om å vokse videre uten å miste oss selv, sier han.

Et bevis på at det går an å vokse uten kompromiss

Aclima viser at det går an å vokse – uten å gå på kompromiss med verdiene. Med ull innerst og verdiene ytterst, holder de kursen stø – og inspirerer folk til å være ute. Hele året. Hele livet.

Nysgjerrig på å vite mer? Kontakt oss her