Ulleksperten
Aclima har erklært seg som eksperten på ull. - Dette er en rolle vi bevisst har tatt og ønsker å kommunisere ut, forklarer Martine. Vi har høy kompetanse på huset, med de beste spinnerne, strikkerene og leverandørene. Det skal være kvalitet i alle ledd, og det koster. Vi presser derfor ikke på pris, og skal det være bærekraftig så må det bli slik.
Bratt vekst og valg av Multicase
Etter omleggingen til rent ullfokus, har pilen bare pekt en vei for Aclima – oppover.
Dette medførte at Aclima i 2015 innså at de hadde vokst ut av sitt eksisterende forretningssystem.
– Vi benyttet Visma Global, men måtte vedkjenne at dette ikke lenger klarte å imøtekomme våre behov, medgir Martine. Spesielt på logistikksiden så var det store mangler, og vi brukte altfor mye tid på manuelle prosesser og oppfølging.

Valget falt til slutt på Multicase og oktober 2015 gikk de over på ny løsning. – Overgangen gikk veldig greit, minnes Martine. Det er liten tvil om at vi med Multicase fikk et system som fungerte mye bedre enn før. Det ble på mange måter som en ny verden for oss.
Stian bekrefter dette. – Bedre oversikt oppsummerer nok forskjellen på en god måte. Bare det å få full oversikt over leveringstider, når varer kommer inn og skal ut var på mange måter som en åpenbaring. Ser man tilbake på det nå, så er det vanskelig å forestille seg hvordan vi klarte oss før. Det ble helt klart mer fart i sakene etter overgangen til Multicase
fungerer så bra at det er en fryd. Den biten er bare helt rå, berømmer Ulf.
Doblet omsetning
Og det ser man også på omsetningstallene. – Aclima har doblet omsetningen sin på 5-6 år, forteller Martine stolt. I 2019 nådde vi 120 millioner i omsetning, og best av alt er at vi har klart dette uten store økninger i arbeidstokken. Multicase må ta sin del av æren her.
I dag teller bedriften 11 ansatte i Drammen, 7 på lageret på Krøderen, 4 selgere på veien i Norge, 2 i Sverige, samt rundt 80 ansatte ved fabrikken i Estland. Aclima eier fabrikken, og samarbeider tett med den. – Det reiser noen fra Norge ned dit minst en gang i måneden for å ha tett oppfølging med produksjonen, sier Martine.
Ordrebok ble en revolusjon
Et område som Aclima virkelig merket forskjell på var rundt forhåndsordre. – Vi jobber jo med sesongprodukter og kolleksjoner, og forhåndsordre er naturlig nok en stor andel av vår omsetning, forklarer Stian. Før overgangen til Multicase hadde vi tre ansatte som bare satt og punchet ordrer. Multicase har en egen modul hvor forhåndsordre kan legges av kunden selv på nett, og denne ble på mange måter en revolusjon for oss.
– Nå kommer nesten alle ordrer direkte inn via den digitale ordreboken, noe som gjør hverdagen vår utrolig mye lettere, legger Martine til. Selvsagt må vi fremdeles punche noe manuelt, men det er så lite at vi håndterer det uten ekstra årsverk.
Aclima er i gang med Btwentyfour som Multicase også tilbyr integrasjon mot. – Vi er i innkjøringen her og har litt hikk akkurat nå, innrømmer Martine. Vi har dialog med andre i samme bransje som bruker denne, og har stor på at det vil bli veldig bra.
Kunnskap er nøkkelen
Aclima er helt klare på at gode systemer er viktig. Minst like viktig er kunnskap om systemet. – Vi gjorde oss en dyrekjøpt erfaring like etter at vi gikk over til Multicase, medgir Stian. Vi valgte å la systemkunnskapen sitte hovedsakelig hos noen få sentrale medarbeidere, og da en av disse sluttet fikk vi oss mildt sagt en veldig bratt lærekurve.
Martine nikker anerkjennende. – Vi har erfart at vi får mer igjen for investeringen når kunnskapen er fordelt på flere i selskapet. Systemet kan styre mye, men vi må vite hvordan det skal brukes.
Stian og Martine er også enige om at det fremdeles har mye å lære om Multicase. – Vi er langt fra utlært, og på mange måter er det litt fint også. Ting fungerer veldig bra nå, og bare det å vite at vi fremdeles har mye å gå på er ganske betryggende. Det er fint å vite at vi har mer å strekke oss etter, og her handler det først og fremst om å sette av tid i en hektisk hverdag.
Og når de først står fast, så er supporten til Multicase god å ha. – Her er vi stort sett godt fornøyd, sier Martine. Vi merker at Multicase jobber for å forbedre ting, blant annet med 2.linjesupport, og det er betryggende for oss.